Run & Burn

Wil jij zo snel mogelijk conditie opbouwen en daarbij zoveel mogelijk calorieën verbranden? Dan is Run & Burn zeker iets voor jou!

Click to accept cookies and enable this content

In november en december organiseren we trainingen op maandagavond om je conditie zo efficiënt mogelijk te verbeteren.

Hoe we dat dan doen en op welke wetenschappelijke principes we ons baseren kan je hieronder lezen.

MERELBEKE (Topsporthal Gent te Zuiderlaan 14: 20u-21u).
Maandag 4/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12 – 6 weken in totaal.

HOE ZIET EEN TRAINING ERUIT:

 • opwarming,
 • oefeningen voor blessurepreventie,
 • krachttraining om efficiënter te lopen en blessures te vermijden,
 • looptraining (bijna steeds intervaltraining met hartslagmeter) en
 • inclusief: 2 online trainingen.

WAT HEB JE NODIG?

 • degelijke loopschoenen
 • hartslagmeter met borstband (indien gewenst kunnen wij daarvoor zorgen)
 • Een beetje doorzettingsvermogen en de wil om van tijd tot tijd uit je comfortzone te komen.

WAAROM EEN HARTSLAGMETER?

De meeste intervaltrainingen werken met bepaalde tijdsverhoudingen. Bijvoorbeeld 30 seconden training afgewisseld met 1 minuut rust. Dit tempo kan je gemakkelijker aanhouden met een hartslagmeter.

Sommige mensen zijn fit, andere net iets minder fit. Dit betekent dat de ene mens al na 30 seconden gerecupereerd is terwijl een andere er vier keer langer over doet. Het is belangrijk dat we allemaal op ons eigen ritme kunnen trainen en ook hiervoor is een eenvoudige hartslagmeter de beste gids.

Je hoeft helemaal geen duur model aan te schaffen. Een basismodel met borstband is meer dan voldoende. Indien je wenst adviseren we je.

WAAROM INTERVALTRAINING?

De meeste mensen denken nog steeds dat lange duurtraining de eerste keuze is om conditie op te bouwen en de beste manier om vetten te verbranden. Dit is echter fout.

De GIBALA-studie vergeleek rustige duurtraining (90 tot 120min) met korte intensieve intervaltrainingen (4 keer 30sec + rust).

Na twee weken had de groep duursporters veel meer getraind dan de deelnemers uit de intervalgroep en toch waren de resultaten naar prestatie hetzelfde.

Conclusie: met intervaltraining bereik je op een veel snellere manier een vergelijkbaar resultaat.

In de TABATA-studie werd een intensieve intervaltraining vergeleken met rustige duurtraining en na 6 weken zijn de onderzoekers tot het volgende resultaat gekomen:
in de groep van de rustige duurtraining verhoogde de maximale zuurstofopname. Er werd geen verbetering gezien in anaerobe capaciteit.
In de intervalgroep zagen ze een nog betere toename van maximale zuurstofopname dan bij de duuratleten én een verbetering van de anaerobe capaciteit.
Conclusie: je conditie gaat er sneller en beter op vooruit.

Tot slot stelde Dr. David Swain in het ACSM-Journal van september 2006 dat je meer energie verbruikt indien je sneller loopt. Iemand die loopt, verbrandt twee keer zoveel calorieën als iemand die wandelt. Dat betekent dat een wandelende persoon twee keer verder moet wandelen om hetzelfde aantal calorieën te verbranden. Zelf als beide personen evenveel calorieën hebben verbrand, zal de persoon die loopt meer progressie maken op conditioneel vlak en beter beschermd zijn tegen cardiovasculaire aandoeningen.
Hoe hoger de intensiteit, hoe meer je verbrandt.

En toch blijft iedereen herhalen dat je traag moet lopen om vetten te verbranden.

En dat is waar, maar ze vertellen maar een klein stuk van het verhaal.

Intensiteit
Hoe hoger de intensiteit, hoe meer koolhydraten je verbrandt; hoe lager de intensiteit hoe meer vetten je verbrandt. En dus is het de logica zelve dat je de intensiteit van je training zo laag mogelijk houdt om zoveel mogelijk vetten te verbranden. Een goede strategie, ware het niet dat we op het einde van de training nauwelijks iets verbrand hebben op deze manier.

In onze slaap verbranden we procentueel het meest vetten en toch ken ik niemand die slapend is afgevallen. Slapend verliezen we wel steeds vocht zodat we ’s morgens vaak 1 kilogram minder wegen. Maar vocht is niet hetzelfde als vet.

Afterburn

Afterburn wordt in de literatuur omschreven als EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Hoe hoger de intensiteit van onze training, hoe langer ons lichaam achteraf zal recupereren. Dat betekent dat ons lichaam bij een zeer hoge intensiteit tot 36u na een training een verhoogd metabolisme kan hebben om ons lichaam te laten herstellen. Dat verhoogd metabolisme zorgt voor extra verbranding.

FAQ:

 • Wij zijn enkele weken op reis? Je kan de trainingen overal doen. Neem dus zeker je hartslagmeter, loopschoenen en de wifi code mee op vakantie.
 • Is een polshartslagmeter voldoende? Voor duurtraining is een polshartslagmeter voldoende, helaas is deze voor de intervaltrainingen die we voorzien te weinig accuraat. Het blijft natuurlijk steeds je eigen keuze om al dan niet een hartslagmeter met borstband aan te schaffen.
 • Voor welk niveau zijn de trainingen bedoeld? Zowel beginnende als gevorderde lopers kunnen deelnemen. Aangezien we met hartslagzones trainen, zal iedereen op zijn eigen niveau aan de trainingen kunnen deelnemen.
 • Zijn de trainingen voor mannen of vrouwen bedoeld? Iedereen is van harte welkom!

Onze prijzen

MERELBEKE

€105

 • startdatum: 4/11/19
 • einddatum: 16/12/19
 • aantal trainingen: 6